And Then No More Shall We Part

Williamstown Theatre Festival

Scenic Design by Rachel Hauck

And Then No More Shall We Part
And Then No More Shall We Part

A multitude of rooms are represented in this set, anchored by a rotating wall with a bedroom on one side and a hallway on the other.

And Then No More Shall We Part
And Then No More Shall We Part

The carpentry crew exercised some finish carpentry skills with the moulding on the set, and they also engaged with directives to be cautious with the heavily-wallpapered pieces. Fully finished pieces were delivered to the theatre and installed with little need for touch-ups.

Drafting - Groundplan
Drafting - Groundplan

The many walls were accompanied by varied flooring to denote locations within the script. Some masking from POSTER BOY was recycled for use in this show.

Drafting - Rotating Wall
Drafting - Rotating Wall

The rotating wall included a functional door.

Drafting - Rotating Wall
Drafting - Rotating Wall

The rotating wall was designed as a giant stress-skinned unit for ease and speed of fabrication in a relatively "green" shop where fabricating this out of metal would have been difficult and error-prone.

Drafting - Rotating Wall
Drafting - Rotating Wall

The base of the wall was CNC'd to facilitate the use of properly-aligned straight casters.

Drafting - Rotating Wall
Drafting - Rotating Wall

A piece of 1.5" Sch40 pipe was used as the rotational axis and ran through a "pivot cage" with pillow blocks installed below the stage.

Drafting - Rotating Wall
Drafting - Rotating Wall

The walls of the unit were installed onto the base with solid-beam interior studs. It was then skinned and finished as a solid, single unit.

Drafting - Windows
Drafting - Windows

Windows were integrated into many of the scenic walls.

Drafting - Walls
Drafting - Walls

Most of the scenic walls included some type of "L" or "Z" joint. We favored wood construction for this show to keep units light-weight for load-in, and for the sake of fabrication ease / speed.